Zusterverenigingen

Zusterverenigingen

Sv. Arboricultura 

Arboricultura, of door leden genoemd Arbori, is de oudste HBO studentenvereniging van Nederland en de grootste studentenvereniging van Arnhem en omstreken. Er kunnen pagina’s gevuld worden over wat Arbori is, maar kort en bondig proberen we het hier toch duidelijk te maken!

Arboricultura betekent “het in het cultuur brengen van bomen” en is opgericht te Boskoop in 1908, waar in die tijd de Rijkstuinbouwschool gesitueerd was. Na omzwervingen kwam Arbori mee met de studierichting Tuin- en Landschapsinrichting naar Velp, bij Hogeschool Van Hall Larenstein. Dit als stukje geschiedenis, maar wat ís Arbori nu, wat maakt Arbori anders dan andere studentenverenigingen?

Arboricultura geeft de leden de ruimte om zelf het lidmaatschap in te vullen zoals zij dat willen. Zo kunnen de leden activiteiten bedenken en organiseren of actief worden binnen een van de commissies zoals de tapperscommissie, de sportcommissie, introductiecommissie of de activiteitencommissie. Een leuke en leerzame ervaring, die door de vereniging wordt gestimuleerd.

Naast alle inzet moet je natuurlijk ruim de tijd nemen om als levensgenieter je studententijd te beleven. Je studeert immers maar een keer dus geniet ervan! En een studentenvereniging zoals Arboricultura past helemaal in dat plaatje. Zo hebben we naast alle activiteiten, soos-avonden en etentjes onder andere ons jaarlijkse Gaîtenkampweekend, doen we mee aan de Batavierenrace en gaan we regelmatig op bezoek bij een zustervereniging, brouwerij of biercafe.


K.S.V. Gremio Unio

k.s.v. Gremio Unio is een studentenvereniging die verbonden is aan de HAS Hogeschool in ’s-Hertogenbosch. Met ongeveer 600 leden is k.s.v. Gremio Unio één van de grootste HBO studentenverenigingen van Zuid-Nederland. k.s.v. Gremio Unio is opgestart in 1967 en bestaat dus  nu al meer dan 50 jaar!

k.s.v. Gremio Unio heeft een eigen sociëteit gelegen in het midden van ‘s-Hertogenbosch waar regelmatig feesten gehouden worden en waar je in contact kan komen met andere leden van verschillende opleidingen en jaren van de HAS Hogeschool.

Naast gezelligheid is k.s.v. Gremio Unio ook een plek om jezelf te ontwikkelen. Met 12 commissies kan je verschillende dingen leren, van het organiseren van feesten tot het leren omgaan met boekhoud bestanden. Er is zelfs een GU-hockeyteam en voetbal team dus ook voor de sportievelingen hebben wij wat te doen. Bij GU kan het allemaal!


D.L.V. Nji Sri 

De Landbouwers Vereniging Nji-Sri is in 1904 opgericht in Wageningen. Al snel verhuisde D.L.V. Nji-Sri met de Koloniale Landbouwschool mee naar Deventer. Vele jaren later, in 2006, is D.L.V. Nji-Sri met het Van Hall Larenstein terug verhuisd naar Wageningen. Eenmaal in Wageningen werden steeds meer studenten van de Wageningen Universiteit lid van D.L.V. Nji-Sri en toen Van Hall Larenstein in 2015 naar Velp verhuisde, heeft D.L.V. Nji-Sri dan ook besloten in Wageningen te blijven. D.L.V. Nji-Sri heeft zo’n 150 leden en reünisten over de hele wereld. De band die de leden onderling maar ook zeker met onze reünisten hebben, maakt de Vereniging bijzonder. D.L.V. Nji-Sri is een kleine vereniging en iedereen kent elkaar dan ook en staat voor elkaar klaar. Een echte Nji-Sri’er is ondernemend en is dan ook actief en betrokken bij de Vereniging. Deze onderlinge band en gedeelde passie voor onze Vereniging, noemen wij dan ook ‘De band die ons bindt’.’


Sv. Quercus 

De oprichting van studentenvereniging Quercus (latijn voor eik), geschiedde toen de opleiding bos- en natuurbeheer nog geen echte opleiding was, maar mee een soort cursus van de Heidemaatschappij,. Het is dus wel te stellen dat de vereniging als een echte bosbouwvereniging is opgericht. Dit gebeurde allemaal in het jaar 1954, de 27ste van oktober.

Zo ongeveer 62 jaar later staat de eik nog steeds in bloei. Ondertussen niet enkel en alleen meer een vereniging voor de bosbouwers, maar voor alle studenten studerend aan Hogeschool van Hall Larenstein en Helicon in Velp. Sv. Quercus is een kleinere vereniging, met zo’n 200 leden en een bups reünisten.  De Brabantse uitspraak ‘ons kent ons’ is binnen Quercus van toepassing, men kent elkander en helpt elkaar daar waar nodig, dat is wat onze vereniging een hechte en bijzondere vereniging maakt. De vereniging heeft een bewogen geschiedenis waarin in meerdere panden is gehuisd, vandaag de dag zitten we inmiddels 28 jaar in ons monumentale pand: Sociëteit De Drie Haringen, de trots van elke Querciaan. Waar Quercianen, vanuit verschillende windrichtingen elkaar ontmoeten, om te proosten op een goede week, of juist na een slechte week. Want daar, bij moeder eik voelt een eikel zich thuis.

Pendere in arbore non oportet ut sit glans


Sv. USRA   

USRA, de grootste studentenvereniging van Dronten en tevens de grootste agrarische studentenvereniging van Nederland. Het is een vereniging door en voor studenten aan de CAH Vilentum te Dronten, die haar eigen identiteit kent en bijdraagt aan:

  • Vriendschappen voor het leven
  • Een onvergetelijke studententijd
  • Persoonlijke ontwikkeling
  • Het vergroten van je netwerk

In juni 1958 werd in Ede studentenvereniging USRA opgericht door Dhr. van Harten. Destijds was CAH Vilentum daar gevestigd, maar tien jaar later verhuisde USRA samen met CAH Vilentum naar Dronten.

Inmiddels is studentenvereniging USRA uitgegroeid tot een vereniging met 1.300 leden en donateurs, 14 commissies, 5 kernen, 12 disputen en 5 jaarclubs. De vereniging wordt geleid door een 7-koppig bestuur, die ieder jaar in december wisselt. In school kent USRA haar eigen secretariaat en koffietoren, die geschonken is door Dhr. van Harten. Op zo’n 2 kilometer afstand van secretariaat, staat sinds 2013 onze eigen nieuwe Sociëteit ‘Ad Libitum’. Ad Libitum, onze sociëteit waar vele leden hard aan meegewerkt hebben, de mooiste feesten worden gegeven en maar liefst de ruimte biedt voor 700 personen.

USRA, één grote familie!Arbori.gif
ksv-gu.jpg


Logo-NJI.jpgqerucus.jpg
USRA-logo-HR-webkleuren-204x300.jpg