Duurzaam SV Osiris

Waarom Osiris de duurzaamste sociëteit is van Friesland

Je hebt het ondertussen vast wel vaker gehoord van mede leden: Osiris is de duurzaamste van Friesland! Nu vraag je je natuurlijk af, waarom is Osiris nu de duurzaamste sociëteit van Friesland? Op deze vraag zijn vele antwoorden mogelijk, omdat er in de afgelopen 4 (tot 5) jaar veel gebeurd is in het kader van duurzaamheid binnen Osiris, dit voornamelijk sinds de oprichting van de Duurzaamheidscommissie (Ducie).

Met volle moed zijn wij begonnen met het uitvoeren van kleine projecten in het pand zoals radiatorfolie; raamfolie; tochtstrips; het bewuster maken van de mede studenten en natuurlijk het checken van onnodige energieverbruikers. Na het verbeteren van de kleine dingen is er tijd ondervonden voor steeds grotere projecten, zoals het vervangen van grote stroomverbruikers; het verbruik van gas verminderen; het besparen op waterverbruik; het duurzamere alternatief kiezen bij aanschaf en onze grootste mijlpaal: de aanleg van zonnepanelen. Er zijn maar liefst 40 zonnepanelen in oost/ west opstelling aangelegd, die tot heden ongeveer 9.000 kWh per jaar zullen besparen. Sinds de oprichting van Ducie is er ondertussen flink veel bespaard qua energie en gas, in de afgelopen jaren is er een besparing van 14.000 kW (dat is een besparing van ongeveer 48%) geweest en is er zo’n 18.622 kilo CO2 bespaart.

Door al deze mooie vooruitgangen en de fijne samenwerking tussen een kleine groep leden die samen veel kunnen neerzetten blijft onze motivatie alleen maar meer groeien. Zo zullen wij niet stil gaan zitten nu wij de duurzaamste sociëteit van Friesland zijn en gaan wij mooi door voor duurzaamste van Noord-Nederland.

Daarnaast zijn vele projecten in verduurzamen van het pand nog in aantocht waaronder, het aanbrengen van een zebra patroon op het dak voor natuurlijke koeling, de warmte van de bierkoeling hergebruiken en de aanleg van een duurzame tuin op het dak. Het zebra patroon is te creëren door middel van op het zwarte dak witte strepen aan te brengen. Hierdoor zal het in de zomer koeler zijn en in de winter warmer blijven in de sociëteit. Waardoor we minder energie hoeven te gebruiken in de soos om de gewenste temperatuur te behouden (wat natuurlijk een hoop gaat besparen als de gasprijs gaat stijgen). Ook is het mooi meegenomen als we de warmte die de bierkoeler afgeeft kunnen hergebruiken in de sociëteit. Daarnaast gaan we ook op het dak een diervriendelijke omgeving samenstellen met onder andere insectenhotels, bloembakken met bij-vriendelijke planten en vogelhuisjes/ vleermuiskasten.

Wij zijn tot nu toe erg dankbaar en tevreden met alle hulp die wij hebben gekregen en waar wij nu staan, alle hulp blijft natuurlijk welkom om verdere ontwikkelingen mogelijk te maken. Want er is altijd wel wat te verduurzamen!

Met enthousiaste groene groetjes,
De Duurzaamheidscommissie